Vánoční kapr
K našim Vánocům neodmyslitelně patří kapr. Každému z nás již někdy plaval kapr ve vaně, snad každý si schoval šupinku pro štěstí.
Kde se tradice kapra vzala? Ryby o Vánocích se jedly již v 17. Století, nicméně tento zvyk byl rozšířen až ve století dvacátém.
Nejprve se kapr připravoval vařený v octě, víně nebo povidlích, poté se začel smažit.
Vánoční recept - Kapr ve zlatých šupinách
ingredience: 600 g porcovaného kapra, 2 vejce, 30 g škrobové moučky, 100 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, drcený kmín, 250 g kukuřičných lupínků, olej na smažení, citron
příprava: Porce kapra osolte a okmínujte. Z vejce, škrobu, mouky a mléka vyšlehejte těstíčko. Do testíčka přidejte sůl. Karpa obalujte v těstíčku a poté v kukuřičných lupínkách. Kapra poté smažte na pánvi na mírném ohni, poté jej dopečte v troubě zhruba 15 minut při 90 stupních. Dobrou chuť!
Co se jí na Vánoce ve světě?
Roastbeef - Ve Velké Británii a v jiných zemích je hlavním vánočním jídlem roastbeef
Krocan - Ve Spojených státech a Kanadě se často jí krocan na Vánoce
Panettone - V Itálii se jí panettone, sladký chléb plněný rozinkami a kandovaným ovocem
Glögg - Ve Švédsku se pije glögg, teplý vánoční nápoj připravený z vína, koření a cukru
Pečená šunka - Na Havaji se jí pečená šunka jako hlavní vánoční jídlo
Čínské knedlíčky - V Číně se jí vánoční knedlíčky, malé knedlíčky plněné masem nebo zeleninou
Kotlet schabowy - V Polsku se jí kotlet schabowy, plátek vepřového masa obalený v kukuřičném strouhání.